SUNUCU VE KONSOLİDASYON VE SANALLAŞTIRMA ÇÖZÜMLERİ
Bilgi işlem departmanlarındaki hızlı büyüme, artan iş yükü, öngörülemez ihtiyaçlar BT yöneticilerinin sanallaştırma teknolojilerini düşünmelerine neden olmaktadır. Sanallaştırma, fiziksel ortamda bulunan sistemleri mantıksal bir yapı içerisine taşımaktır.
Sistem odalarında bulunan sunucuların yer, güç tüketimi, bakım, yönetim ve sistem soğutma maliyetlerinin minimize edilmesi açısından sanallaştırma teknolojileri ideal bir çözümdür
Günümüzde sanallaştırma yönetimi hizmeti, temel sistem yönetimi unsurlarından biri olarak ele alınıyor. Tek bir donanım üzerinde birden fazla işletim sisteminin ve uygulamanın birbirinden izole olarak koşmasını sağlayan sanallaştırma çözümleri sayesinde donanıma yapılan yatırımın tam anlamıyla verime dönüşmesi sağlanırken bu sürecin yönetimini ve desteğini bir hizmet paketi olarak sunuyor.
Kuruma ait sanallaştırma sistemlerinin yönetilmesini ve sürekli desteğini içeren bu yönetim hizmeti, kurumların sanallaştırma süreçlerinin daha verimli olarak işlemesi için uzman ekipler tarafından sunuluyor. Sanal olarak kurulan işletim sistemlerinin performans, güvenlik, yedekleme ve güncelleme gibi tüm işlemler uzmanlar tarafından sağlanıyor. Yedekli yapıda kurulabilecek sanallaştırma ortamları sayesinde hizmet kesintisi riski en aza iniyor.
Sunucu Sanallaştırma
Sanal Sunucu, bir veya birden fazla donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir.
Masaüstü Sanallaştırma (VDI)
Sanallaştırma sistemi ile aynı mantığa sahiptir. Sanallaştırılmış platform üzerinde sunucu yerine masaüstü sistemlerin çalıştırılmasıdır. Masaüstü sistemlerin sunuculardan çok olması nedeniyle her bir sanal PC’nin elle yaratılıp yönetilmesi efektif bir yöntem değildir. Bunun yerine bu görevleri otomatize eden uygulamalar tercih edilmektedir.
Kullanıcı bilgisayarlarının kolay yönetilebilmesi için genelde sistem üzerinde bir ya da birkaç temel imaj yaratılır ve sanal masaüstü sistemine bu imajlar tanımlanır. Sanal bilgisayarlar bu imajları baz alan sistemler ile disk üzerinde fazla yer kaplamadan çalışırlar.
Uygulama sanallaştırma ikiye ayrılır:
Publishing yöntemi temel olarak uygulamanın ayrı bir sunucu üzerinde çalıştırılıp kullanıcı ekranına sadece uygulamanın ara yüzünün getirilmesidir. Böylece uygulama görüntülendiği istemcinin işlemci ve bellek kaynaklarını kullanmadığı gibi istemci bilgisayarın işletim sisteminden de bağımsızdır. Uygulama üzerinde çalıştığı sunucunun performansında çalışır.
Streaming yönteminde ise uygulama bir paket haline getirilir ve kullanıcı uygulamayı çalıştırdığında, kullanıcı bilgisayarının işletim sistemi yerine önceden tanımlanmış olan sandbox adı verilen sanal işletim sistemi üzerinde çalıştırılır.
Sanallaştırma ve konsolidasyonun kompleks ve uzmanlık gerektiren bir iş olduğunun bilincinde olan INSIDE; dünya markası üreticilerin ürün bir iş olduğunun bilincinde olan INSIDE; dünya markası üreticilerin ürün hakkında uzmanlığa sahiptir ve kurumlara az yer kaplayan, düşük maliyetli, daha az bakım gerektiren donanımlar üzerinde aksaklık yaşanmayan bir çalışma ortamı sağlar.