Haberler

WAN OPTİMİZASYONU NEDİR?

WAN OPTİMİZASYONU NEDİR?

WAN geniş alan ağı demektir, yani internetin ta kendisidir. Peki WAN optimizasyonu nedir? Burada daha çok optimizasyonu ergonomik kullanmak olarak da düşünebiliriz. İşler nasıl daha hızlı, daha güvenli, daha sağlıklı, daha stabil yürür sorularının yanıtıdır WAN optimizasyonu.
Daha basitçe anlatacak olursak, bir bankayı ele alalım. Ülkede pek çok ATM ve şubesi olan bir banka bu noktada optimizasyonu ayarlarken şubelerde şubeden merkeze sanki bir kablo çekilmiş gibi hat kullanırken ATM’lerde buna gerek duymaz çünkü maliyet hesaplaması yapması gerekir. Ayrıca şube, ATM gibi yerlerin merkezle iletişimi stabil ve hızlı olması için daha hızlı internet seçer, hatta bu kadar müşterisine daha hızlı cevap vermek için birden çok WAN çıkışı bile kullanabilir, ya da şubeler ayrı ATM ayrı mobil ise ayrı WAN’lardan iletişime geçebilir. Örnekte de anlayabileceğimiz gibi optimizasyon burada kullanıcının WAN’a dahil ettiği sistemlerde ne iş yapacağını, ne seviyede yapacağını önceden belirleyip daha etkin ve verimli bir optimizasyon yapmasıdır.
 

Burada bahsedeceğimiz teknik detaylar şöyledir:
 

Güvenlik: Bazı Wan bağlantı sistemlerinde güvenlik en üst düzeydedir bunlar genelde noktadan noktaya çekilmiş kablo gibidir, metro internet adı verilen bağlantı şeklidir.
Hız: Genelde bu optimizasyonlar büyük çaplı şirketlerde olur ve bunların çok büyük paketler halinde verileri vardır burada gelen isteklere cevap verme hızı, noktadan noktaya iletişim hızı ele alınır en uygun maliyetle en ideal hız tercihi yapılmalıdır.
Süreklilik: Bu sistemler 24 saat ve kapanmamak üzere tasarlanmalı hatta WAN cihazlarının bozulmasının dışında hiçbir sebepten kapanmayacak bir sistem oturtulmalıdır, iletişim cihazları bozulsa bile bu cihazların yedeği bulunmalı ve hemen devreye girecek şekilde tasarlanmalıdır.
Bu gibi sistemler her zaman profesyonellerin danışmanlığı ve kontrolü altında olmalıdır, amatörce girişimlerden kaçınmalı ve maliyeti buna göre hesaplamak gerekir. Her açıdan önemli olan wan optimizasyonu iyi yapıldığında daha etkin bir iletişim kuracak olan sistemin işlevselliği de büyük ölçüde artmış olacak, hata payı düşecek ve aynı anda sorunsuzluk üst seviyede olacaktır.

WhatsApp chat