FİBER OPTİK UYGULAMALAR
FIBEROPTIC APPLICATIONS

FİBER OPTİK UYGULAMALAR

Bilişim Çözümleri

FİBER OPTİK UYGULAMALAR
  • Danışman
    Inside Proje
  • Fiber optik uygulamaların kullanım alanları arasında LAN – WAN internet uygulamaları, ortak anten ve telefon santralleri, televizyon sistemleri, video konferans sistemleri, multimedya hizmetleri ve CCTV (Kapalı Devre TV sistemleri) gibi kullanım alanları vardır.

FİBER OPTİK UYGULAMALAR

 

Fiber optik uygulamalarının diğer kablolama türlerine göre büyük avantajları vardır. Yüksek ve kaliteli sinyal taşıması, yüksek hızda bilgi transferini sağlamaları nedeni ile birçok alanda sıkça kullanılmaktadır. Fiber Optik Kablolar 3 kısımdan oluşur:

Çekirdek: Kablonun merkez bölümüdür. Işığın hareket ettiği alan burasıdır.

Kabuk: İletilen ışığın çevresel etkilerden korunmasını ve dış etkilerden yalıtımını sağlar.

Kaplama: En dış yüzeydir. Kabuk bölümü dış etkilerden yalıtımı sağlarken kaplama bölümü ise dış çevredeki mekanik ve kimyasal etmenlerden koruma sağlar. 

Bu üç bölümden oluşan fiber optik kabloların tek modlu ve çoklu modlu türleri vardır. Fiber optik kablolar saf bir cam ip üzerinde ışığın iletilmesi prensibi ile çalışır. Bu fiber kablolar iletimi yaklaşık 300 bin km hızla gerçekleştirebilir. 

Yüksek kalitede sinyal taşımaları nedeni ile bilgisayar terminalleri ve internet sistemleri alanında özellikle kullanılmaktadır. Fiber optik kablolar ışığın yansıması prensibi ile çalıştığından hızlı ve dengeli bir şekilde dış etkilerden etkilenmeden dengeli bir şekilde ilerler. Çok sayıda bilgi ve görüntü ışık hızı ölçeğinde hedefe ulaştırılır. Çok sayıda telefon ve televizyon yayını güvenli bir şekilde hızlıca iletebilir. Bu mesafeler boyunca bilgilerde hiçbir değişikliğe uğramadan hedefe ulaştırılmasının en önemli nedeni fiber optik kabloların elektromanyetik dalgalardan etkilenmemesidir. Çekirdek kısımdan bulunan saç teli çapındaki saydam ince uzun teller aracılığı ile bir ışık kaynağından üretilen ışığın uzun hedeflere yolculuğunu gerçekleştirir. Fiberler içindeki mod sayısı çapına ve ışığın dalga boyuna göre ölçülendirilir.

Fiber optik uygulamaların kullanım alanları arasında LAN – WAN internet uygulamaları, ortak anten ve telefon santralleri, televizyon sistemleri, video konferans sistemleri, multimedya hizmetleri ve CCTV (Kapalı Devre TV sistemleri)  gibi kullanım alanları vardır.

Fiber Optik Uygulamaların Avantajları

Çevre koşullarının olumsuz etkilerine karşı daha dayanıklı olması, daha sıcak ortamlara dayanıklılığı, çevredeki kimyasal etmenlere daha dayanıklı olması gibi malzeme kaynaklı avantajları vardır. Yapısı gereği cam ve plastik malzemelerden oluştuğundan kullanıcılarına elektrik akım ve gerilim tehlikeleri de olmaz. Aynı zamanda metal kablolardan daha hafif ve taşınabilir olması da satıcıları ve sistem kurucu elemanlara daha çok rahatlık sunar. Bütün bunların yanında fiber optik uygulamalardan olan bu kablolara kaçak ve gizli bağlantı yapmak imkânsız olduğundan güvenlik alanında kullanımı da oldukça yaygındır.

WhatsApp chat